Terapie minim invazivă, în premieră în România, Dr. Mihaela Pețeanu

„Ablația cu radiofrecvență a nodulilor fibromatoși este o procedură minim invazivă prin care țesuturile fibromului sunt devitalizate de către temperaturile de 1000 C produse de energia undelor de radiofrecvență. Procesul este denumit necroză prin coagulare.

Această procedură terapeutică nechirurgicală este recomandată pacientelor cu fibrom uterin și infertilitate, precum și pacientelor cu fibrom uterin și sângerări menstruale abundente.

Manevra constă în puncția transvaginală a fibromului uterin cu un ac cu vârf conductor, permanent sub control ecografic și expunerea tuturor zonelor fibromului uterin la acțiunea undelor de radiofrecvență care vor produce temperaturi de 100 grade Celsius și implicit necroza țesuturilor.” – Dr. Mihaela Peteanu

Ablația prin radiofrecvență a nodulilor fibromatoși oferă mai multe beneficii, cum ar fi:

  • evitarea intervenției chirurgicale
  • accesul transvaginal ghidat prin ecografie
  • conservarea fertilității
  • reducerea volumului fibroamelor cu 80% în 6 luni
  • absența inciziei peretelui uterin sau a afectării peretelui uterin
  • posibilitatea tratării mai multor fibroame
  • recuperarea rapidă.

 

Rezultatele au arătat că tratarea nodulilor fibromatoși prin radiofrecvență duce la scăderea dimensiunii acestora și, uneori, la dispariția acestora, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra capacității de a obține o sarcină sau asupra reducerii pierderilor de sânge menstrual.

Procentul de recidivă a nodulilor fibromatoși și de reintervenție este, de asemenea, cel mai scăzut în cazul ablației prin radiofrecvență. Reintervențiile au fost necesare după 2 ani doar în 11% dintre cazuri, comparativ cu 18% în cazul histeroscopiei și 23% în cazul embolizării arterelor uterine.

Procedura se efectuează fără internare, sub analgosedare, pe cale vaginală și sub monitorizare constantă ecografică, cu o durată medie de 25 minute și un timp petrecut în clinică de aproximativ 3 ore.

Lasă un răspuns