Echipament de Ablație cu Radiofrecvență

Dispozitiv de ablație cu RF – Producător Starmed, Coreea de Sud

Ablația cu radiofrecvență, sau RFA, este o tehnică minim invazivă care micșorează dimensiunea tumorilor, nodulilor sau a altor excrescențe din organism.

RFA este utilizat pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv tumori benigne și maligne, insuficiență venoasă cronică la nivelul picioarelor, precum și dureri cronice de spate și gât.

Ablația tiroidiană cu radiofrecvență

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni și nu necesită intervenție. Cu toate acestea, unii noduli tiroidieni prezintă o creștere progresivă, lucru care în timp poate duce la o serie de simptome sau aspecte cosmetice care ar putea necesita intervenție. Intervenția constă în înlăturarea, pe cale chirurgicală, parțial sau totală a glandei tiroide (tiroidectomie).

Ablația cu radiofrecvență (RFA) este un tratament percutanat care are ca rezultat necroza și fibroza termică a țesutului. Ca urmare a acestui proces, nodulii se micșorează. Studiile clinice din Italia și Coreea de Sud au demonstrat o contracție durabilă a nodulului de 50% până la 80% după RFA nodulului tiroidian.

Procedura nu necesită anestezie generală sau spitalizare post-tratament.

Ablația uterină cu radiofrecvență

Ablația uterină cu radiofrecvență este o procedură minim invazivă care utilizează căldură pentru a ținti fibroamele uterine, reducându-le semnificativ dimensiunea. Această procedură este recomandată pacientelor cu fibroame de dimensiuni mici si medii.

Procedura constă în introducerea unui ac în interiorul fibromului și încălzirea acestuia cu ajutorul radiofrecvenței până când se produce necrozarea țesutului. Intervenția de ablație se poate face pe laparoscopic sub anestezie generală sau transvaginal sub anestezie locală.

Studiile clinice arată o micșorare a volumului fibroamelor cu până la 80%.

Ablația hepatică cu radiofrecvență

În ablația percutanată cu radiofrecvență a tumorilor hepatice, un ac este introdus în ficat, de obicei sub îndrumarea ultrasonografiei sau a tomografiei computerizate.  Odată ce acul este plasat în tumoră, generatorul introduce un curent alternativ rapid care produce necroza tumorii.

Această tehnologie este utilizată pe scară largă pentru tumorile metastatice și primare mici sau poate servi drept punte pentru candidații la transplant, în special în legătură cu leziunile primare mici.

Ablația cu radiofrecvență hepatică este o procedură minim invazivă, repetabilă, cu puține complicații.

Echipamente și consumabile